TASLY DANSHEN Jimat Sehingga 40% berakhir pada 31/1/2024

Hari
Jam
Minit

Enjoy FREE DELIVERY min spend of RM 100* (WM) *T&C Apply *T&C Apply *T&C Apply

iswanah global

Latest Blog

5 Solusi Terbaik Cara Menurunkan Kolesterol Dengan Mudah

cara menurunkan kolesterol

Kolesterol tinggi adalah salah satu masalah kesihatan yang biasa dihadapi oleh ramai orang di seluruh dunia. Kolesterol yang tidak terkawal boleh meningkatkan risiko penyakit jantung dan masalah kesihatan serius lain. Walau bagaimanapun, terdapat langkah-langkah yang boleh anda ambil untuk menurunkan kolesterol secara semulajadi dan menjaga kesihatan dengan baik. Artikel ini akan memberikan maklumat dan panduan tentang cara menurunkan kolesterol dengan cara yang sihat dan merokok adalah faktor risiko tertinggi.

Makan Makanan Rendah Lemak Tepu:

cara menurunkan kolesterol

Salah satu cara terbaik untuk menurunkan kolesterol adalah dengan mengawal pemakanan anda. Elakkan makanan yang tinggi dengan lemak tepu seperti daging merah, produk tenusu berlemak, dan makanan yang telah diproses. Sebagai gantinya, pilihlah makanan yang kaya serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin. Serat boleh membantu menurunkan kadar kolesterol dengan mengikatnya dalam saluran penghadaman dan mencegah penyerapan kolesterol jahat ke dalam darah dengan mudah ini.

02 Cara menurunkan Kolesterol Pilih Sumber Protein yang Sihat:

Protein diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu badan, tetapi penting untuk memilih sumber protein yang sihat. Daging merah yang tinggi dengan lemak boleh meningkatkan kadar kolesterol jahat, oleh itu disarankan untuk memilih daging yang rendah lemak seperti ayam tanpa kulit, ikan, dan kacang-kacangan. Sumber protein daripada tumbuhan seperti kacang-kacangan dan tempe juga boleh menjadi pilihan yang baik untuk menggantikan daging.

Bersenam secara Berkala:

Bersenam bukan sahaja baik untuk kesihatan jantung, tetapi juga dapat membantu menurunkan kolesterol. Aktiviti fizikal yang berterusan dapat meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL). Mulakan dengan aktiviti ringan seperti berjalan kaki, berbasikal, atau berenang, dan tingkatkan keamatan dan tempoh bersenam seiring dengan masa.

Kurangkan Pengambilan Gula dan Karbohidrat Terproses:

cara menurunkan kolesterol

Gula dan karbohidrat terproses seperti roti putih, pasta, dan makanan manis boleh meningkatkan kadar kolesterol jahat dan mengurangkan kolesterol baik dalam badan. Batasi pengambilan gula dan karbohidrat terproses, dan pilih sumber karbohidrat yang lebih sihat seperti roti gandum, beras merah, dan sereal yang rendah gula.

Hindari Merokok dan Minuman Beralkohol:

Merokok dan pengambilan minuman beralkohol boleh merosakkan kesihatan jantung dan meningkatkan risiko kolesterol tinggi. Menghentikan tabiat merokok dan mengurangkan pengambilan alkohol boleh membantu menurunkan risiko kolesterol tinggi dan memperbaiki kesihatan secara keseluruhan.

Gunakan Suplemen dan Ubat-ubatan:

Selain perubahan gaya hidup sihat, sesetengah orang mungkin memerlukan bantuan tambahan untuk menurunkan kolesterol. Rujuklah kepada doktor anda untuk mendapatkan cadangan mengenai suplemen atau ubat-ubatan yang boleh membantu menurunkan kolesterol anda.

Untuk menyokong perjalanan kesihatan anda, anda boleh bergantung kepada Iswanah Global, sebuah farmasi dalam talian yang dipercayai di Malaysia. Iswanah Global menyediakan pelbagai ubat-ubatan dan suplemen kesihatan berkualiti untuk membantu menurunkan kolesterol anda. Dengan melawati laman web mereka di www.iswanahglobal.com, anda dapat menjumpai produk berkualiti tinggi yang dapat membantu anda mencapai matlamat kesihatan anda. Jangan ragu untuk menghubungi pasukan Iswanah Global untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai produk yang mereka tawarkan.

Solusi untuk Anda

cara menurunkan kolesterol

Menurunkan kolesterol bukanlah tugas yang sukar jika anda mengikut langkah-langkah sihat yang disebutkan di atas. Dengan mengawal pemakanan, bersenam secara berkala, dan mengelakkan tabiat buruk, anda dapat menjaga kolesterol dalam had normal dan meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. Jangan ragu untuk mencari bantuan daripada profesional perubatan dan bergantung kepada sumber seperti Iswanah Global untuk menyokong perjalanan kesihatan anda. Ingatlah bahawa perubahan kecil dalam gaya hidup anda dapat memberi impak besar kepada kesihatan jangka panjang anda.Whatsapp Kami untuk mendapatkan konsultasi secara percuma.Nak tahu tips yang lain jangan lupa baca lagi yang lebih menarik di sini tau.

Share:

More Posts

penyakit resdung

5 Tanda Penyakit Resdung Semakin Kronik

Penyakit resdung merupakan masalah yang sering dialami oleh ramai individu, terutamanya di kalangan penduduk Malaysia. Ia boleh menjadi semakin kronik jika tidak dirawat dengan sewajarnya.

penyakit anxiety

7 Tanda Alami Masalah Penyakit Anxiety

Anda sukar tidur malam, tangan terketar-ketar dan kerap muntah selepas makan? Ini semua merupakan tanda-tanda penyakit anxiety disorder, sejenis penyakit mental yang boleh menyebabkan kesukaran