TASLY DANSHEN Jimat Sehingga 40% berakhir pada 31/1/2024

Hari
Jam
Minit

Enjoy FREE DELIVERY min spend of RM 100* (WM) *T&C Apply *T&C Apply *T&C Apply

iswanah global

Latest Blog

5 Tanda Penyakit Resdung Semakin Kronik

penyakit resdung

Penyakit resdung merupakan masalah yang sering dialami oleh ramai individu, terutamanya di kalangan penduduk Malaysia. Ia boleh menjadi semakin kronik jika tidak dirawat dengan sewajarnya. Resdung atau sinusitis adalah keadaan yang melibatkan keradangan pada saluran hidung dan sinus. Gejala yang dialami boleh menjadi lebih teruk dari semasa ke semasa, dan jika tidak diuruskan dengan baik, ia boleh memberi impak yang besar terhadap kualiti hidup seseorang.

penyakit resdung

Semua gejala ini akan terjadi selepas pesakit tersentuh atau terhidu alergen.Meskipun begitu, bukan semua pesakit resdung akan mengalami simptom yang teruk.

Simptom penyakit resdung

Jika anda mengalami penyakit resdung, gejala akan muncul beberapa jam setelah terdedah kepada sebarang jenis alergen. Masalah ini boleh mengakibatkan gejala seperti:

 1. Rasa gatal pada mulut, mata, tekak atau kulit
 2. Tidak dapat menghidu dengan baik
 3. Hidung berair
 4. Mata berair
 5. Kerap bersin

Ciri ciri resdung yang teruk

Setelah beberapa ketika, pesakit mungkin akan mengalami simptom yang lebih teruk. Antara ciri ciri resdung yang teruk ialah:

 1. Hidung tersumbat
 2. Telinga tersumbat
 3. Tidak dapat menghidu dengan baik
 4. Kerap batuk
 5. Sakit tekak
 6. Lingkaran hitam pada bahagian bawah mata
 7. Mata menjadi sembap
 8. Pening kepala
 9. Sering letih
 10. Cepat marah

Mereka yang mengalami penyakit dengan ciri ciri resdung yang teruk sehingga mengakibatkan ketidakselesaan serta mengganggu aktiviti harian, doktor boleh memberikan rawatan dalam bentuk suntikan.

Kanak-kanak yang mengalami alahan selalunya akan membesar dengan normal dan masalah ini tidak akan berpanjangan sehingga dewasa. Walau bagaimanapun, mereka yang alah terhadap sesuatu bahan seperti debunga akan menghadapi kesukaran untuk sembuh daripada kondisi ini.Malah, penyakit ini akan memberikan kesan jangka masa panjang kepada pesakit.

1. Kesukaran Bernafas dan Hidung Tersumbat

Salah satu tanda utama bahawa penyakit resdung semakin kronik adalah kesukaran bernafas dan hidung yang sentiasa tersumbat. Penderita resdung mungkin mengalami masalah yang lebih serius dalam pernafasan, terutamanya semasa tidur atau dalam keadaan yang mencabar seperti ketika berolahraga. Hidung yang tersumbat juga boleh menyebabkan gangguan tidur dan ketidakselesaan sepanjang hari.

2. Sakit Kepala dan Tekanan di Bahagian Muka

Penderita resdung kronik sering mengalami sakit kepala yang teruk, terutamanya di kawasan dahi dan bahagian belakang mata. Tekanan yang terbina di dalam sinus boleh menyebabkan rasa tidak selesa yang berterusan dan boleh memberi impak kepada produktiviti harian seseorang. Sakit kepala yang kerap dan berpanjangan adalah petanda bahawa penyakit resdung mungkin telah mencapai tahap kronik yang memerlukan perhatian segera.

3. Batuk Kronik dan Peningkatan Gejala Alergi

Penyakit resdung sering berkait rapat dengan gejala alergi seperti batuk kronik, gatal-gatal di hidung, dan mata yang berair. Apabila penyakit resdung menjadi semakin kronik, gejala alergi ini juga mungkin bertambah teruk dan menyebabkan ketidakselesaan yang berterusan. Penderita mungkin mendapati diri mereka sentiasa dalam keadaan tidak selesa dan tidak bertenaga disebabkan oleh reaksi alergi yang berulang.

4. Pengeluaran lendir yang Berlebihan

Pengeluaran lendir yang berlebihan dari hidung merupakan tanda bahawa penyakit resdung telah mencapai tahap kronik. Lendir yang tebal dan pekat boleh menyumbat saluran hidung, menyebabkan kesulitan bernafas dan ketidakselesaan yang berterusan. Pengeluaran lendir yang berterusan juga boleh menjadi medium untuk jangkitan bakteria dan virus yang boleh memburukkan lagi keadaan resdung.

Oleh itu, adalah penting untuk mengenali tanda-tanda penyakit resdung yang semakin kronik dan mendapatkan rawatan yang sesuai dari pakar kesihatan. Rawatan untuk resdung kronik mungkin melibatkan penggunaan ubat-ubatan untuk mengurangkan keradangan, kaedah rawatan alternatif seperti terapi sinus, atau dalam kes yang teruk, pembedahan mungkin diperlukan untuk membetulkan masalah saluran hidung dan sinus.

Pencegahan juga adalah penting dalam menguruskan penyakit resdung. Individu yang sensitif terhadap alergen harus mengelak dari pencetus seperti habuk, bulu haiwan, dan asap rokok. Menjaga kebersihan persekitaran juga boleh membantu mengurangkan risiko terdedah kepada alergen yang boleh memperburuk keadaan resdung.

Secara keseluruhan, mengenali tanda-tanda penyakit resdung yang semakin kronik adalah penting untuk menguruskan kesihatan hidung dan sinus dengan berkesan. Dengan mendapatkan rawatan yang sewajarnya dan mengamalkan gaya hidup yang sihat, individu yang mengalami resdung kronik masih boleh menikmati kualiti hidup yang baik tanpa gangguan yang berterusan. Tempah temujanji anda sini.

Share:

More Posts

penyakit anxiety

7 Tanda Alami Masalah Penyakit Anxiety

Anda sukar tidur malam, tangan terketar-ketar dan kerap muntah selepas makan? Ini semua merupakan tanda-tanda penyakit anxiety disorder, sejenis penyakit mental yang boleh menyebabkan kesukaran